Suomalainen keksintö tulee mullistamaan tullin huumetorjunnan

Tiedote, julkaisuvapaa 2.9.2015 klo 04.00

Kaasunmittausanalytiikkaan erikoistuneen Gasera Oy:n patentoima teknologia tunnistaa huumeet ja myrkylliset aineet ilmasta välittömästi kannettavalla laitteella. EU:n Horisontti 2020 -ohjelman kautta 2,3 miljoonan euron rahoituksen saanut Gasera tavoittelee tuotteen tuomista globaaleille markkinoille neljän vuoden sisällä.

Vuonna 2014 tulli paljasti törkeitä huumausainerikoksia enemmän kuin koskaan aiemmin. Suomalainen teknologiayritys Gasera on kehittänyt kaasunmittausanalytiikkaan perustuvan kannettavan teknologian, joka paljastaa huumeet mm. matkatavaroista lentokentillä. Gaseran teknologia tunnistaa herkän sensoritekniikan avulla huumeiden ilmaan erittämät yhdisteet välittömästi. Tällä hetkellä rajalla otetut näytteet on analysoitava erikseen laboratoriossa, mikä vie aikaa ja resursseja huomattavasti enemmän kuin Gaseran kannettava teknologia.

– Tuotteemme on ensimmäinen lähes taskukokoinen kaasunmittauslaite, joka havaitsee pienimmätkin huumausaineiden pitoisuudet ilmasta. Näemme mittauslaitteelle valtavan potentiaalin juuri rajavartiolaitoksen ja tullin tarpeisiin, koska teknologian avulla pystytään huumeiden lisäksi havaitsemaan konteissa usein esiintyviä myrkyllisiä aineita. Tämän avulla myös työturvallisuus rajavartiolaitoksissa kohenisi huomattavasti, sanoo Gaseran toimitusjohtaja Ismo Kauppinen.

Yrityksen patentoimaa teknologiaa voidaan huumetorjunnan ja konttien sisäilman myrkyllisten aineiden mittaamisen lisäksi hyödyntää myös esimerkiksi räjähteiden paljastamiseen, ilmansaasteiden mittaamiseen ja jopa ihmissalakuljetusten havaitsemiseen.

Teknologian soveltuvuus huumeiden raaka-aineiden paljastamiseen on jo todennettu EUprojekteissa rakennetuilla prototyypeillä. Kaupalliseen käyttöön tuotteen on määrä valmistua vuonna 2019.

2,3 miljoonan rahoituksella lisää kasvua

Gasera on mukana syyskuussa alkavassa EU:n Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovointiohjelmassa, joka on myöntänyt yritykselle 2,3 miljoonan euron rahoituksen. Kaksivuotisen projektin aikana on tarkoitus kehittää kannettava tuote ja testata tuotetta loppuasiakkaiden kanssa.

– Olemme laskeneet kannettavan kaasunmittauslaitteen tuottavan yli 42 miljoonan euron liikevaihdon vuoteen 2023 mennessä. Kun saamme teknologian sovellettua myös sisäilman laadun mittaamiseen ja piilotettujen henkilöiden havaitsemiseen, voi liikevaihto kaksinkertaistua tästä arviosta, sanoo Kauppinen.

Gasera tuottaa jo sähkömuuntajien diagnostiikkaan liittyviä laitteita. Yritys solmi alkuvuonna 2015 kolme eri toimitus- ja tuotekehityssopimusta Yhdysvaltoihin, jotka tuplaavat jo kuluvan vuoden aikana yrityksen viime vuoden 1,5 miljoonan euron liikevaihdon.

Uusien sopimusten tuoman kasvun myötä Gasera on palkannut tänä vuonna viisi uutta työntekijää. Vuoden loppuun mennessä on tarkoitus rekrytoida 8–10 huippuosaajaa lisää tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Lisätietoja:
Ismo Kauppinen
toimitusjohtaja, Gasera Oy
puh. 040 522 2611
ismo.kauppinen@gasera.fi
www.gasera.fi

Gasera on emeritusprofessori Jyrki Kauppisen yhdessä hänen poikansa fysiikan tohtori Ismo Kauppisen kanssa vuonna 2004 perustama teknologiayritys. Gasera on perustettu oman uniikin patentoidun kaasunmittausteknologian ympärille. Gasera syntyi Turun yliopiston spinoff-yrityksenä ja tekee edelleen tiivistä yhteistyötä yliopistojen kanssa. Työntekijöistä suurin osa on fysiikan, kemian ja insinööritieteiden asiantuntijoita, joista viisi on väitellyt tohtoriksi fysiikasta. Solmittujen tuotekehitys- ja tuotantosopimusten myötä Gasera palkkaa tämän vuoden aikana lisää henkilökuntaa.

View all press releases